Guvernul Republicii Moldova

Agenția Relații Interetnice

A A A

În Republica Moldova se desfășoară Săptămâna Memoriei dedicată comemorării victimelor Holocaustului

În perioada 23-27 ianuarie 2023, în Republica Moldova se desfășoară Săptămâna Memoriei dedicată comemorării victimelor Holocaustului, ce va fi marcată cu acțiuni care vin să sensibilizeze opinia publică privind importanța promovării toleranței interetnice, a dialogului intercultural, prevenirii și combaterii rasismului, antisemitismului și altor forme de intoleranță. 

 

Săptămâna Memoriei prevede un amplu program de activități precum: ceremonii de depunere de flori și de aprindere a lumânărilor la memorialele victimelor Holocaustului și alte monumente ale victimelor nazismului de pe întreg teritoriu al țării, De asemenea, vor fi prezentate proiecții de materiale video și filme istorice, expoziții, prezentări de cărți și alte evenimente.

 

La data de 27 ianuarie, cu începere de la ora 13:00, la monumentul „Victimelor Fascismului” (mun. Chișinău, str. Calea Orheiului, 36) va fi organizat mitingul-requiem dedicat comemorării victimelor Holocaustului. La eveniment vor participa reprezentanţi ai structurilor de stat, misiunilor diplomatice, Comunităților evreiești şi rome, precum și altor organizaţii din Republica Moldova.

 

 

Pe parcursul săptămânii, Agenția Relații Interetnice anunță Zilele ușilor deschise la Centrul–muzeu ”Memoria Holocaustului și Toleranța Interetnică”, un centru educațional și informativ cepropune publicului o galerie cu fotografii și documente de arhivă, proiecții video cu materiale documentare despre unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria omenirii – Holocaust. În cadrul centrului  pot fi organizate activități școlare și extrașcolare. De asemenea, în instituțiile de învățământ, biblioteci sau centre educaționale din țară vor fi organizate o serie de acțiuni de sensibilizare și comemorare a victimelor Holocaustului, inclusiv conferințe, prelegeri, întâlniri tematice, excursii, expoziții, prezentări etc.

 

 

Un eveniment semnificativîn cadrul Săptămânii Memoriei în acest an este deschiderea la Orhei a primului Muzeu de Istorie a Evreilor din țară. Muzeul va fi inaugurat la data de 30 ianuarie la ora 11.30 (str. Vasile Lupu 62, Orhei). La aveniment va participa dna Ellen Germain, Reprezentant Special pentru Holocaust al Departamentului de Stat al SUA, care efectuează o vizită în aceste zile în Republica Moldova.

 

 

În cadrul Săptămânii Memoriei se va desfășura Campania #WeRemember (#NeAmintim)”Învață din trecut. Protejează viitorul”, consacrată Zilei Internaționale de Comemorare a victimelor Holocaustului. Pentru că este responsabilitatea tuturor să conștientizeze această tragedie fără precedent în istorie și să educe tinerele generații în spiritul democrației și al drepturilor libertăților fundamentale. Această campanie de informare prevede instalarea de afișe tematice în stațiile de așteptare și în transportul public din capitală, reflectarea Holocaustului în mass-media și diseminarea informațiilor despre cel mai mare genocid din istorie. Politicieni și artiști, actori și sportivi din întreaga lume se alătură la această Campanie, implementată de către Congresul Mondial Evreiesc, UNESCO și Comunitatea Evreiască din Moldova și desfășurată la  scară mondială.

 

Evenimentele din cadrul Săptămânii Memoriei dedicate comemorării victimelor Holocaustului sunt organizate de Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Agenția Relații Interetnice, în parteneriat cu Comunitatea Evreiască în temeiul Hotărârii Parlamentului Republicii Moldova nr. 210/2015 cu referire la instituirea zilei de comemorare a victimelor Holocaustului și al prevederilor Planului de acțiuni pentru anii 2021-2024 privind promovarea memoriei Holocaustului și culturii toleranței în vederea combaterii rasismului, antisemitismului, xenofobiei și altor forme de intoleranță, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 980/2020.

 

Agenda evenimentelor dedicate Săptămânii Memoriei Holocaustului poate fi accesată mai jos. 

Agenda

Nu există încă articole.

Subscribe to Agenda