Guvernul Republicii Moldova

Agenția Relații Interetnice

A A A

Agenția Relații Interetnice îşi reafirmă hotărârea de a contribui la educarea tinerei generații în spiritul toleranței

Acum 84 de ani, la data de 9 noiembrie 1938 au fost asasinaţi sute de evrei, au fost incendiate sinagogi şi devastate magazine, acest pogrom antievreiesc fiind numit  ”Noaptea de Cristal”. În opinia istoricilor aceasta marchează trecerea la Holocaust, adică a distrugerii sistematice a evreilor, operaţiune iniţiată de regimul dictatorial nazist.

 

Despre cauzele, consecința și esența acestor evenimente au fost familiarizați peste 100 de elevi și profesori din liceele din capitală, participanți la un eveniment organizat în incinta Casei Naționalităților, de către Cultul religios Agudat Israel în Moldova, cu susținerea Agenției Relații Interetnice și Ambasadei Suediei în Moldova.

 

 

În mesajul de salut, Directorul general al Agenției Relații Interetnice, Dmitri Moruz  a îndemnat tinerii să fie toleranți zi de zi în interacțiunea cu semnii lor, să fie atenți la ”hate-speech”-ul în postările utilizatorilor pe  rețele sociale. Totodată, în calitate de gazdă a evenimentului, Dmitri Moruz a adresat un mesaj de mulțumire partenerilor, Agudat Israel în Moldova și Ambasadei Suediei în Republica Moldova, pentru o colaborare frumoasă la organizarea acestui eveniment.

 

 

Pe lângă mesajele organizatorilor, semnificația ”Nopții de Cristal” și a pogromului antievreiesc din Chișinău, au fost reiterate de către experții de seamă în domeniul istoriei evreilor din Moldova, dr. Irina Șihova,  cercetător principal la Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Republicii Moldova, Șefa Centrului de Cercetare și Educație Magid” și dr. Evghenii Bric, directorul Institutului de Studii Iudaice din Republica Moldova, autor a numeroase lucrări științifice și populare pe această temă.

 

La cele peste opt decenii scurse de la ”Noaptea de Cristal” se impune un moment de reflecție asupra consecințelor sale, asupra nevoii de solidaritate umană, asupra importanței democrației, respectării drepturilor omului și libertăților sale fundamentale.  

 

Evenimentul a fost organizat cu prilejul Zilei Internaționale de luptă împotriva fascismului și antisemitismului, marcată anual la data de 9 noiembrie, și  a reprezentat un prilej pentru a pune în valoare semnificația educativ-civicã a unei perioade din istorie, cu scopul de a nu da uitării și pentru a nu se mai repeta o asemenea tragedie umană.

Agenda

Nu există încă articole.

Subscribe to Agenda