Agenția Relații Interetnice, alături de alte instituții și organizații din țară, continuă să onoreze memoria victimelor Holocaustului, unul dintre cele mai dureroase episoade din istoria umanității. În acest context, în cadrul Programului Național ”Consolidarea relațiilor interetnice din Republica Moldova în contextul integrării europene - CRIN”, Agenția a susținut organizarea unor evenimente inedite la Centrul expozițional Artcor din capitală, desfășurate în perioada 12-13 noiembrie curent și organizate de Cultul Religios Iudaic Ortodox ”Agudat Israel Moldova”.
Astfel, zeci de tineri a avut ocazia să asiste la două prelegeri susținute de dr. Marius Cazan și dr. Nicolae Drăgușin, cercetători în cadrul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România "ELIE WIESEL". Temele abordate în cadrul prelegerilor, "Holocaustul din România. Cât cunoaștem și ce alegem să spunem publicului larg" și "Artiști și scriitori evrei în timpul Holocaustului în România", au stârnit un mare interes și multe întrebări din partea publicului.
La data de 13 noiembrie, a avut loc ceremonia de prezentare a rezultatelor a două proiecte internaționale dedicate temei Holocaustului, pe care Agudath Israel în Moldova le-a implementat pe parcursul anului 2024 și anume: ”SURVIVING IN ART, LEARNING TO LIVE” și ”HOLOCAUST EVIDENCES LAST OF US”.
Programul a fost deschis de Rabinul-șef al Moldovei, Pinchas Zaltsman, care a vorbit despre cât de relevantă este încă subiectul Holocaustului în familia sa, exprimându-și profunda recunoștință sponsorilor și partenerilor pentru sprijinul acordat în implementarea proiectelor.
La eveniment au participat reprezentanții Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova, reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, care au subliniat importanța activităților educaționale și de conștientizare a Holocaustului, cultivarea și promovarea toleranței, a respectului reciproc și a formării societății civile în republica noastră.
Prezent la eveniment, Nicolae Rădița, directorul general adjunct al Agenției Relații Interetnice în discursul său a subliniat importanța cunoaşterii istoriei Holocaustului și prevenirea şi condamnarea oricăror manifestări rasiste, antisemite şi xenofobe, accentuând necesitatea întăririi solidarității şi promovarea compasiunii.
În cadrul evenimentului a fost prezentată o expoziție creată de participanții la proiectul Surviving in Art, Learning to Live, care reflectă o percepție originală și sinceră asupra tragediei Holocaustului. De asemenea, a fost difuzat și un video emoționant întitulat ”Last of Us” (Ultimii dintre noi), bazat pe 15 interviuri cu martorii Holocaustului din Moldova. Acest video poate fi vizionat accesând link-ul: https://bit.ly/3AP5ARl
Proiectele au fost implementate de Cultul Religios Iudaic Ortodox ”Agudat Israel Moldova” și realizate cu asistență din partea Claims Conference – Conferința privind revendicările materiale ale evreilor împotriva Germaniei și susținute de fundaţia germană "Memorie, responsabilitate şi viitor" și Ministerul Federal de Finanțe din Germania.