La data de 17 septembrie curent, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziția: „Colonia germană Emmental – reflecții plastice”, astfel fiind marcați cei 210 ani de la stabilirea primilor coloniști germani în Basarabia.
Expoziția prezintă lucrările captivante ale Antoninei Casap, oferind o perspectivă artistică unică asupra istoriei, tradițiilor și vieții cotidiene a comunității germane din Emmental (azi s. Pervomaisc, r-nul Căușeni). Vizitatorii sunt invitați să descopere peisaje rurale liniștite, portrete și compoziții abstracte care spun povestea unei comunități ce a influențat istoria și cultura locală.
Prezent la eveniment, Veaceslav Reabcinschii, directorul general al Agenției Relații Interetnice a subliniat că expoziția „Colonia Germană Emmental,” este un eveniment care ne permite să ne conectăm la un capitol important din istoria comună a comunității germane din Moldova. ”Această expoziție ne oferă oportunitatea de a explora patrimoniul cultural al coloniei Emmental și de a înțelege contribuția valoroasă a acestei comunități la dezvoltarea socială și economică a regiunii”, a menționat oficialul.
Evenimentul este organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Primăria comunei Pervomaisc.
Expoziția „Colonia germană Emmental - reflecții plastice" poate fi vizitată până pe data de 9 octombrie 2024.
__________________
Germanii din Basarabia au format ultimul val de emigranți germani stabiliți în „Rusia Nouă" după înfrângerea Imperiului Otoman de către Rusia, în mai 1812.Coloniștii germani au convieţuit în vecinătate paşnică cu celelalte comunități etnice și religioase. În 1940, ca urmare a pactului Molotov-Ribbentrop (1939), au fost strămutați 93 500 germani din Basarabia și stabiliţi în mare parte în Polonia ocupată. La începutul anului 1945 aceștia au fost nevoiți să evadeze și să-şi creeze o nouă viață într-o Germanie divizată.