Guvernul Republicii Moldova

Agenția Relații Interetnice

A A A

Festivalul Etniilor în republică

În Republica Moldova trăiesc oameni de diferite naționalități, care au posibilitatea sa-și valorifice cultura, tradițiile și limba maternă prin intermediul unui eveniment cultural anual - Festivalul Etniilor, ce are menirea de consolidare a relațiilor de prietenie între reprezentanții diferitor etnii și dezvoltarea  dialogului intercultural.

 

Pe parcursul anilor, aria georgrafică a Festivalului Etniilor s-a extins, acesta desfășurîndu-se în raioanele țării unde compact locuiesc reprezentanții minorităților etnice.

 

Și în acest an, Festivalul a fost plin de culoare și tradiții, în care reprezentanții tuturor etniilor din țară au demonstrat specificul neamului lor.

De ziua orașului Glodeni, la 15 septembrie a fost organizat Festivalul etniilor „Unitate prin diversitate 2023”. Colectivele artistice din raioanele Glodeni, Florești și mun. Bălți, au prezentat un spectacol artistic. Pe lângă muzică și dans, oaspeții evenimentului au admirat și porturile populare ale moldovenilor, ucrainenilor, polonezilor și rușilor și au savurat din bucatele tradiționale pregătite de gospodinele din raionul Glodeni.

 

Primăria sat. Nihoreni a fost gazdă Festivalul Etniilor din raionul Rîșcani. Colectivele artistice ale Caselor de Cultură din localitățile Vasileuți, Ciubară, Mihăilenii Noi, Malinovscoe, Rîșcani, Nihoreni, cât și cele de la  Liceul Teoretic "Constantin Popovici" au adus publicului un buchet de melodii și dansuri populare ale tuturor etniilor conlocuitoare.

 

Direcția Cultură Călărași, în parteneriat cu Centrul de Artizanat "Casa Părintească" și primăria Hîrjauca, a organizat Festivalul Etniilor la data de 17 septembrie la muzeul "Casa Părintească" din sat. Palanca. La festival a fost prezentat un târg al meșterilor populari cu genericul „Graiul mâinilor măiestre”, expoziția de broderii ucrainene din perioada interbelică. La eveniment au participat formaţii artistice din raion. Pentru prima dată, în cadrul Festivalului a fost organizat atelierul „Colțunașul vesel”. În cadrul acestui atelier, familiile de ucraineni din 4 sate a comunei Hîrjăuca au pregătit colțunași la ceaun cu diferite ingrediente tradiționale ucrainene.

 

Totodată, pe parcursul lunii septembrie și în alte raioane va fi organizat Festivalul Etniilor. La data de 23 septembrie or. Taraclia și mun. Soroca vor îmbrăca straie de sărbătoare pentru a promova diversitatea etnică.

Agenda

Nu există încă articole.

Subscribe to Agenda