În fiecare an, în luna septembrie, Republica Moldova este colorată în nuanțele diversității etnice și multiculturale, în cadrul Festivalului republican al Etniilor, cu genericul ”Unitate prin diversitate”, care s-a desfășurat în acest week-end, în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chișinău.
Evenimentul a debutat cu o paradă de porturi populare ale diferitelor etnii stabilite în ţara noastră, depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, urmate de vizita într-o Casă Mare improvizată, simbol al culturii noastre tradiționale.
Prezent la eveniment, Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Popșoi a menționat că bogăţia adevărată a Republicii Moldova este în unitate. ”Numai fiind uniți și solidari, numai ştiind a construi prietenii avem un viitor, ne vom putea dezvolta şi consolida moştenirea culturală şi conviețui pașnic în societatea noastră”, a declarat oficialul
De asemenea, la inaugurarea festivalului, secretara de stat a Cancelariei de Stat, Ana Calinici, a accentuat importanța încurajării schimbului cultural și a dialogului dintre comunități, menționând că fiecare minoritate etnică aduce cu sine un patrimoniu unic, o istorie și o cultură care formează o societate bogată. De asemenea, oficiala a reiterat angajamentul Guvernului de a sprijini și promova diversitatea culturală și dialogul intercultural în Republica Moldova: „Vom continua să dezvoltăm proiecte și programe care să susțină aceste comunități în eforturile lor de a-și păstra și transmite moștenirea culturală, dar și să beneficieze de programe de studiere a limbii române”.
Pe parcursul zilei, cetăţenii interesați de diversitatea culturală a ţării noastre au vizitat cele 20 de curți entice, ce au prezentat specificul şi valorile etnoculturale, târgul-expozițional al obiectelor de artizanat, iar în zona Lectorium au putut cunoaște cultura altor popoare.
Dmitri Moruz, directorul general al Agenției Relații Interetnice; a estimate că Festivalul Etniilor a ajuns să fie o platformă sigură pentru valorificarea şi perpetuarea tradiţiilor minorităţilor naţionale, precum şi dezvoltarea dialogului intercultural, consolidarea relaţiilor de prietenie între reprezentanţii diferitelor etnii, care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova.
La ediția din acest an, publicul a avut ocazia să urmărească şi master-class-uri în zona gastronomică, unde bucătari iscusiți au prezentat o varietate de delicii culinare ale diferitelor etnii. La Festival nu au lipsit dansurile și muzică tradițională, prezentate de circa 70 ansambluri ale grupurilor entice. Cei mai mici oaspeți a Festivalului au avut o zonă dedicată lor, un Orășel al copiilor improvizat, unde au fost întâmpinați de animatorii cu un program distractiv, concursuri etc.
Am selectat imagini foto de la eveniment și vă invităm să le priviți.