La data de 15 septembrie, în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt din mun. Chișinău, se va desfășura cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Etniilor cu genericul ”Unitate în diversitate” – sărbătoarea multiculturalismului și toleranței interetnice.
Porturi populare, dansuri tradiționale, expoziții tematice, posibilități de dialog multicultural, bunătăți gastronomice, dar și multe alte oferte interculturale îi așteaptă pe toți cei care doresc să cunoască culturile comunităților etnice din Republica Moldova.
Evenimentul va debuta la ora 1000 cu ceremonia de depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din capitală și o paradă a portului popular, urmat de vizita în Casa Mare, simbol al culturii noastre tradiționale, după care la ora 1100 va avea loc inaugurarea oficială a Festivalului.
Pe parcursul zilei, vizitatorii urbei și cei interesați de diversitate culturală vor putea vizita 30de curți entice ce vor prezenta specificul şi valorile etnoculturale, târgul-expozițional al obiectelor de artizanat, master-class-urile din zona gastronomică, unde bucătarii iscusiți vor prezenta o varietate de delicii culinare ale diferitor etnii.
La Festival, publicul va putea cunoaște în zona Lectorium cultura altor popoare, precum și aspecte ale conviețuirii pașnice, promovarea valorilor în societatea noastră. Nu vor lipsi momente de dans și muzică tradițională, prezentate de formații și interpreți ale grupurilor etnice, care vor evolua pe scena Festivalului. Cei mici vor avea și ei o zonă dedicată lor - Orășelul copiilor, unde vor fi întâmpinați de animatorii ce le vor propune un program distractiv, concursuri, posibilități de a-și etala talentele muzicale, coregrafice și cele de pictori.
Pentru prima dată, în cadrul ediției din anul curent, pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, colț cu str. Maria Cebotari va fi amplasată scena pentru spectacolul ”Dragostea mea e Moldova”, ce face parte din cadrul Programului Național ”CRIn – consolidarea relațiilor interetnice în Republica Moldova în contextul integrării europene”, cu participarea a cca 20 de formații entofolclorice și ansambluri de dans din republică.
De asemenea, la Festival vor participa organizații internaționale și misiuni diplomatice acreditate la Chișinău. Totodată, în raioanele republicii se vor desfășura diverse activități consacrate Festivalului Etniilor.
Evenimentul este organizat de către Agenția Relații Interetnice și Primăria mun. Chișinău, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al organizațiilor etnoculturale, având drept obiectiv valorificarea şi perpetuarea tradiţiilor comunităților etnice precum şi dezvoltarea dialogului intercultural, consolidarea relaţiilor de prietenie între reprezentanţii diferitor etnii, care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova.
______________
Menționăm, evenimentul se desfășoară conform Decretului Președintelui Republicii Moldova, nr. 1395-II din 30.03.2000 ”Privind desfășurarea festivalurilor etnofolclorice” și Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 82 din 29.01.2002 „Cu privire la Festivalul etniilor”.