În perioada 22 – 28 ianuarie, în Republica Moldova se desfășoară Săptămâna Memoriei Holocaustului, marcată cu acțiuni care vin să sensibilizeze populația, în special tânăra generație, privind importanța promovării toleranței interetnice, prevenirii și combaterii rasismului, antisemitismului și altor forme de intoleranță.
Agenția Relații Interetnice, alături de celelalte instituții și organizații din țară, continuă tradiția onorării memoriei victimelor Holocaustului, unul dintre cele mai dureroase episoade din istoria umanității. În acest context, la Cineplex Loteanu din capitală, a fost organizată o prelegere publică, urmată de proiecţia unui film tulburător – ”Călătoria lui Gruber", în regia lui Radu Gabrea. Evenimentul a fost organizat de Cultul Religios Iudaic Ortodox ”Agudath Israel Moldova” în colaborare cu Agenția Relații Interetnice, Ambasada Italiei în Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Primăria mun. Chișinău.
Publicul participant, în special elevi din instituțiile de învățământ, a aflat informații istorice inedite despre Holocaust de la istoricul Nicolae Drăgușin, reprezentatul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România ”Ellie Wiesel” .
Prezentă la eveniment, Ludmila Burlaca, Șef al Direcției consolidarea relațiilor interetnice din cadrul ARI, a menționat că evenimentul organizat este o dovadă a unui spirit al responsabilității comunitare de comemorare a victimelor Holocaustului, în scopul promovării valorilor umane – antidiscrimare, toleranță și respectarea drepturilor omului. ”Astăzi Holocaustul trăiește în muzee, arhive, săli de expoziții și nu în ultimul rând în memoria oamenilor. Astăzi, Holocaustul este o lecție de istorie. O lecție durută pe care noi, cei de care depinde prezentul și viitorul, nu trebuie să o repetăm”, a subliniat Ludmila Burlaca.
Cu mesaje către tânăra generație au venit E.S. Lorenzo Tomassoni, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Italiei în Republica Moldova, Monica Babuc, Directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Daniel Muntean, Asistentul rabinului-șef al Moldovei, Angela Cutasevici, Viceprimarul mun. Chișinău.
În acest context, Agenția Relații Interetnice continuă să promoveze, prin instrumentele aflate la îndemâna, consolidarea cadrului de acțiune la nivel național, regional sau internațional, care să prevină şi să sancţioneze antisemitismul, precum şi oricare alte manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială şi intoleranţă.
Așteptăm vizitatorii la Zilele ușilor deschise la Centrul-muzeu ”Memoria Holocaustului și Toleranță interetnică”, unde vor fi prezentate lecții privind Holocaustul evreilor din Republica Moldova de către experți naționali și undepoate fi vizionat filmul documentar “Prigoana din Basarabia”, bazat pe istoriile din viața romilor, care au supraviețuit deportărilor naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, în incinta Casei Naționalităților este expusă pentru publicul larg expoziția de fotografii „Rabinii Europei în timpul Holocaustului”.