Guvernul Republicii Moldova

Agenția Relații Interetnice

A A A

La Chișinău au fost comemorate victimele Holodomorului

Directorul general al Agenției Relații Interetnice Dmitri Moruz a participat la acțiunea publică „Aprinde o lumânare”, consacrată memoriei victimelor Holodomorului - foametea organizată de autoritățile sovietice în Ucraina (în anii 1932–’33 și 1946-’47) și teritoriul actual al Republicii Moldova (1946-’47).

 

La acțiune au participat Președinta Republicii Moldova,  Maia Sandu, Ambasadorul Ucrainei la Chișinau, Marko Shevchenko, Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, deputatul Parlamentului Republicii Moldova, Oazu Nantoi, reprezentanți ai corpului diplomatic, ai instituțiilor de stat și ai mediului academic din cele două state, jurnaliști și membri ai societății civile și comunității ucrainenilor din R. Moldova.

 

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Ucrainei la Chișinău, Comunitatea Femeilor Ucrainene și Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova, pentru aduce în prim-plan jertfa poporului ucrainean și pentru a păstra memoria generațiilor,

 

În cadrul evenimentului, Dmitri Moruz,  a ținut un discurs.

Prezentăm mai jos textul integral al discursului:

 

”Chiar dacă și bunica mea a fost de origine ucraineană, îmi este greu să vorbesc la acest subiect. Și asta se datorează faptului că generația mea abia acum cunoaște despre Holodomor, comis de regimul stalinist. Acest lucru demonstrează cât de puternică este cenzura, precum și nivelul înalt de frică de a vorbi despre evenimentele de pe atunci, răspândite printre generațiile precedente. Frazele de genul "Fii atent, că și pereții te ascultă" până astăzi domină mințile părinților noștri, dar nu și pe ale noastre. Nimănui nu trebuie să-i fie rușine sau frică să vorbească despre adevăruri și dreptate, mai cu seamă în astfel de cazuri precum e Holodomorul.

Cu părere de rău, cei plecați nu se vor mai întoarce. Ceea ce putem și e necesar să facem, este să promovăm adevărul, iar ideologia responsabilă de comiterea acestor crime să fie trasă la răspundere reputațională, încât să nu ne mai poată păcăli sau bate joc de soarta popoarelor. Astăzi, alaturi de Comunitatea ucrainenilor din Moldova, alături de lumea civilizată, comemorez victimile Holodomorului și ne doresc tuturor înțelepciune și curaj de a vorbi despre lucrurile cu adevărat importante. Pace!”.

 

Holodomoroul este una dintre cele mai cutremurătoare catastrofe naționale ale ucrainenilor, când foametea de dimensiuni apocaliptice a fost organizată de Stalin asupra unui popor, nimicind populația Ucrainei (conform datelor oficiale 4 millioane de persoane). În continuare, invazia din 2022 a Federației Ruse în Ucraina a produs distrugerea infrastructurii energetice, a aprovizionării cu apă și gaz a Ucrainei și din nou are o țintă de a înfometa, de provoca suferință și o moarte lentă a poporului Ucrainean și de a determina un exod în masă, fără precedent.

 

Holodomorul a fost recunoscut ca genocid pe plan mondial de mai multe state, inclusiv SUA, Canada. Un număr de 63 de țări au susținut la ONU introducerea termenului de “Holodomor” in dicționarul politic internațional.

 

Parlamenul Republicii Moldova a aprobat o Declaraţie cu privire la condamnarea Marii Înfometări din anii 1932-1933 din Ucraina.

Agenda

Nu există încă articole.

Subscribe to Agenda