Guvernul Republicii Moldova

Agenția Relații Interetnice

A A A

La Chișinău vor fi comemorate victimele ”Nopții de cristal”

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Cu prilejul Zilei Internaționale de luptă împotriva fascismului și antisemitismului, la data de  9 noiembrie curent, ora 15:00, în Sala Festivă a Casei Naționalităților, va avea loc un eveniment dedicat pogromului masiv antievreiesc - Noaptea de cristal, ce a avut loc în perioada 9-13 noiembrie 1938.

La eveniment sunt invitați  peste 150 de elevi și profesori din școli și licee din capitală.

 

Obiectivul principal al evenimentului este familiarizarea reprezentanților tinerei generații cu evenimentele istorice a Nopții de cristal și educarea în spiritul toleranței, respectului reciproc, intoleranței față de ideologia nazismului, prejudecățile rasiale și naționale, în special antisemitismul.

 

Organizator –Agudat Israel în Republica Moldova.

Parteneri - Agenția Relații Interetnice a Republicii Moldova, Ambasadele Suediei și Germaniei în Republica Moldova, reprezentanța organizației ”Nativ” (Israel) în Ucraina și Moldova.

 

 

Program:

 

15:00 – Mesaje de salut din partea organizatorilor și partenerilor

·       Elena Covaleva, Director Agudat Israel în Moldova

·       Dmitri Moruz, Director general al Agenției Relații Interetnice

·       Katarina Fried, Ambasadoarea Regatului Suediei în Republica Moldova

·       Marina Anucov, șefa reprezentanței ”Nativ” în Republica Moldova

 

15:30 - „Istoria și semnificația evenimentelor din Noaptea de cristal”, prezentată de Irina Șihova,  doctor în științe, cercetător principal la Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Republicii Moldova, Șefa  Centrului de Cercetare și Educație ”Magid”.

 

16:15 - Prezentarea expoziției „Rabinii Europei în timpul Holocaustului”, Dr. Evghenii Bric, Director al Institutului de Studii Iudaice din Republica Moldova

 

 

Noaptea de cristal/Kristallnachtnumită adesea „Noaptea sticlei sparte” din cauza spargerii ferestrelor magazinelor și sinagogilor, este termenul eufemistic inventat de naziști pentru a se referi la un pogrom masiv antievreiesc săvârșit în întreaga Germanie, în Austria și în Regiunea Sudeților din Cehoslovacia, ocupată de germani, pe 9 și 10 noiembrie 1938.[i]

 

În urma acestui eveniment câteva sute de evrei au fost uciși și răniți, peste 30.000 au fost arestați și trimiși în lagăre de concentrare, peste 7.000 de clădiri aflate în proprietatea evreilor au fost distruse și aproximativ 270 de sinagogi au fost arse și jefuite.

 

Noaptea de cristal   a fost urmată de persecuția evreilor și este considerată de istorici ca parte a politicii rasiale a Germaniei naziste și marchează începutul soluției finale a întrebării evreiești” și la Holocaust.[i] https://aboutholocaust.org/ro/facts/ce-a-fost-kristallnacht

Sursa foto: /www.ushmm.org

Agenda

Nu există încă articole.

Subscribe to Agenda