Guvernul Republicii Moldova

Agenția Relații Interetnice

A A A

Liceul Teoretic „M. Koțiubinski” din Chișinău aniversează 30 de ani de la fondare

La data de 25 noiembrie, directorul general al Agenției Relații Interetnice, Dmitri Moruz, a participat la manifestarea dedicată aniversării a 30 de ani de la fondarea Liceului Teoretic „M. Koțiubinski” din Chișinău, desfășurat în incinta Casei Naționalităților. La evenimentul solemn au fost prezenți reprezentanți ai corpului diplomatic, ai administrației publice locale și mediului academic, care au adresat mesaje de felicitare și au decernat cu diplome de onoare cadrelor didactice de la LT ”M. Koțiubinski”, în semn de apreciere a activității prodigioase în domeniul învățământului, pentru merite în promovarea valorilor educaționale, înaltă măiestrie profesională și devotament în educarea tinerei generații.

 

În mesajul de felicitare, Dmitri Moruz a menționat implicarea instituției în promovarea toleranței și diversității. ,,Salut inițiativa de organizare și consemnare a acestui eveniment frumos de 30 de ani, în incinta Casei Naționalităților, locul unde se întâlnesc reprezentanții diferitor etnii din Republica Moldova, iar Agenția Relații Interetnice ca structură ce implemntează diferite politici în domeniul relațiilor interetnice, își dorește ca fiecare etnie să se simtă în Republica Moldova ca acasă”, a subliniat Dmitri Moruz. Totodată, oficialul a menționat faptul că la Liceul „M. Koțiubinski” își fac studiile 114 de copii care studiază limba și literatura ucraineană, istoria, cultura și tradițiile poporului ucrainean, iar acest lucru confirmă că instituția își educă discipolii în spiritul stimei faţă de identitatea sa, limba şi valorile culturale ale poporului său, precum şi faţă de valorile naţionale.

 

În cadrul evenimentului, Dmitri Moruz a oferit diploma de onoare a Agenției Relații Interetnice conducerii și cadrului didactic IPLT ”M. Koțiubinski” - dnei Galina Vărzaru, director, dnei Șceulova Svetlana, profesoară de istorie, dnei Starodub Clavdia, profesoară de chimie, dnei Rustanovici Liudmila, profesoară de limbă și literatură engleză, dnei  Țurcan Elena, profesoară de educație plastică și dnei Smirnova Inga, profesoară de limbă și literatură engleză, pentru contribuție și implicare în procesul de educare a tinerei generații în spiritul toleranței și respectării principiilor democratice.

 

Potrivit directorului liceuluiGalina Vărzaru, în cele trei decenii de activitate s-a oferit posibilitate copiilor să se dezvolte în măsura posibilităţilor, capacităţilor şi intereselor sale. ”Grație faptului, că atât corpul didactic, cât și elevii sunt de diferite etnii, sărăbătorile ca Maslenița, Vesnyanki și Mărțișorul sunt sărbătorite de către toți, în spiritul toleranței interetnice, promovând astfel diversitatea culturală” a subliniat dna Vărzaru.

 

Instituţia Publică Liceul Teoretic „M. Koțiubinski” mun. Chişinău a fost creată în anul 1992. Instituţia promovează în activitatea sa valorile şi interesele naţionale, civice, ale democraţiei şi statului de drept. În instituție activează toate nivelele de școlarizare (primar, gimnazial, liceal), clase cu și fără studiere a limbii ucrainene.

 

Astăzi, la Liceul „M. Koțiubinski” își fac studiile peste 500 de elevi, repartizați în 18 clase.  Liceul dispune de o echipă de 45 profesori capabili să reformeze sistemul de învățământ. În afară de orele de program în instituție activează cercul «Веселка», produsele căruia au fost vizualizate la festivalul  „Mărțișorul copiilor”. Anul echipa Liceului împreună cu elevii participă la Festivalul etniilor cu genericul „Unitate prin Diversitate”, desfășurat în mun. Chișinău. În vederea promovării și dezvoltării limbii ucaineane, din anul 2019 instituția organizează olimpiada republicană la limba și literatura ucraineană.

 

Agenda

Nu există încă articole.

Subscribe to Agenda