Guvernul Republicii Moldova

Agenția Relații Interetnice

A A A

Măsuri proactive în activitatea mediatorilor comunitari și a comunității rome

Agenția Relații Interetnice în parteneriat cu Inspectoratul Național de Securitate Publică, cu susținerea People in Need Moldova, a organizat la data de 10 noiembrie curent, masa  rotundă Măsuri proactive și de securitate în activitatea mediatorilor comunitari întru realizarea Programului pentru susținerea populației de etnie romă din Republica Moldova pentru anii 2022-2025”, la care au participat deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Radu Marian, reprezentanți ai Ambasadei României la Chișinău, Misiunii OSCE în Moldova, Centrului de Asistență și Protecție a Victimelor și Potențialelor Victime ale Traficului de Ființe Umane, autorităților locale din mun. Chișinău, precum și mediatorii comunitari și reprezentanți ai comunității rome.

 

În cadrul evenimentului Nicolae Rădița, directorul general adjunct al Agenției Relații Interetnice a prezentat Programul privind acordarea burselor de merit elevilor și studenților de etnie romă din învățământul liceal, profesional tehnic și superior, aprobat recent prin Hotărâre de Guvern. ”Guvernul Republicii Moldova a instituit un mecanism de motivare financiară a elevilor și studenților de etnie romă, mizând pe stimularea performanței academice ale acestora.Tipul acesta de burse, evident, vine în sprijinul lor și anume să sporim accesul copiilor romi atât la educație, cât și calitatea educației lor”, a subliniat Nicolae Rădița.  De asemenea,oficialul a îndemnat mediatorii comunitari să se implice activ în campania de informare și să susțină tinerii să aplice la bursele de merit. Menționăm că termenul-limită de aplicare la concurs a fost stabilit până la data de 25 noiembrie curent.

 

De asemenea, s-a vorbit despre posibilitățile de consolidare a legăturilor între structurile poliției și mediatorii comunitari, cu scopul de a îmbunătăți implementarea măsurilor proactive și de securitate. Aceste eforturi sunt parte integrantă a „Programului pentru Susținerea Populației de Etnie Romă din Republica Moldova, pentru anii 2022-2025”.Mediatorii comunitari au adus în discuție provocările cu care se confruntă comunitatea romă, evidențiind în special aspecte legate de discriminare, stigmatizare socială, dificultăți în incluziunea socială, precum și problemele legate de abuz, trafic, exploatare prin muncă, accesul limitat la piața muncii și educație. În răspuns, angajații poliției au arătat o deschidere semnificativă și s-au angajat în identificarea soluțiilor eficiente, planificând o serie de acțiuni concrete pentru a întări capacitatea de interacțiune cu comunitățile de romi și pentru a facilita implementarea unui mecanism de cooperare și interacțiune, menit să prevină abuzurile și discriminarea împotriva populației rome. Astfel, discuțiile au confirmat actualitatea problemelor cu care se confruntă romii, precum și rolul de liant al mediatorilor comunitari cu autoritățile locale, în special în eforturile de combatere a discriminării, stigmatizării și exploatării grupurilor vulnerabile.

Agenda

Nu există încă articole.

Subscribe to Agenda