Astăzi, la Centrul-muzeu ”Memoria Holocaustului și Toleranță Interetnică”, pentru elevii claselor a 9, 10 și 11 a de la LT ”N. Iorga” din mun. Chișinău, a fost prezentată o lecție publică de istorie, cu genericul ”Holocaustul/Genocidul Romilor basarabeni ”la Bug” în Transnistria (1942-1944)”. Despre deportarea, izolarea, înfometarea, contaminarea și exterminarea romilor a vorbit dr. Ion Duminică, cercetător științific, coordonator grupul ”Etnologia Romilor” la Centrul de Etnologie a Institutului Patrimoniului Cultural.
Evenimentul a fost organizat de către Agenția Relații Interetnice în cadrul Săptămânii Memoriei Victimelor Holocaustului ce se desfășoară în Republica Moldova.
Mesajul central al activităţii a fost îndemnul la cunoaşterea istoriei Holocaustului, în special al romilor şi menţinerea vie, activă, hotărâtă a determinării de prevenire şi condamnare a oricăror manifestări rasiste, antisemite şi xenofobe, accentuând necesitatea întăririi solidarității şi promovarea compasiunii.
Elevii, alături de profesoarele de istorie Paicu Olga și Osadcii Valeria, au mulțumit dlui Ion Duminică și Agenției pentru o lecție publică amplă, bogată în conținut informativ, structurată și temeinic documentată.
De asemenea, tinerii au vizionat filmul documentar ”Prigoana din Basarabia”, realizat de Centrul Național al Romilor în anul 2011.