În contextul Zilei Internaționale a Romilor (8 aprilie), în perioada 8-13 aprilie, în Republica Moldova se va desfășura Săptămâna Culturii Rome ”Amare Amala”, marcată cu acțiuni menite să celebreze cultura romani și să sensibilizeze opinia publică privind dificultățile cu care se confruntă comunitatea romă.
Săptămâna Culturii Rome va debuta la data de 5 aprilie, ora 14:00, cu inaugurarea expoziției ”Istoria și Cultura Romilor din Republica Moldova”, în incinta Muzeului de Istorie a orașului Chișinău, Turnul de Apă (str. A. Mateevici 60A). Expoziția include câteva reproducții ale picturilor semnate de artistul plastic Nicolai Bessonov (1962-2017), dar și istorii de succes a persoanelor de etnie romă care s-au implicat în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. De asemenea, în cadrul evenimentului, invitatul special Ion DUMINICA, cercetător științific, șeful Secției „Cultura tradițională a Minorităților etnice”, Institutul Patrimoniului Cultural, va face o prezentare la subiectul expoziției - „Istoria și cultura romilor din Republica Moldova”. Programul evenimentului va include și un număr artistic prezentat de colectivul din cadrul Asociației Internaționale a Etniilor, conducător Elena DUMINICĂ.
Pentru că romii au dreptul să cunoască şi transmită publicului, cât mai multe din istoria lor, dar şi din valoroasa lor zestre culturală, la data de 8 aprilie, ora 14:00, în incinta Casei Naționalităților (str. A. Mateevici 109/1, et. II, sala de conferințe) va avea loc lansarea monografiei ”Bafta Romă a lui Pavel Andreicenco”, autor dr. Svetlana PROCOP, cercetător conferențiar, Centrul de Etnologie, Institutul Patrimoniului Cultural. La eveniment vor participa reprezentanți ai APC, ai mediului academic și societății civile.
În vederea asigurării unei intervenții în realizarea incluziunii populației de etnie romă, la data de 10 aprilie, Agenția Relații Interetnice organizează masa rotundă ”Consolidarea rețelei de mediatori comunitari - instrument aplicabil cu referire la comunitatea de etnie romă”, care se va desfășura în incinta Casei Naționalităților, et. II, sala de conferințe, str. A. Mateevici 109/1. Evenimentul este organizat în parteneriat cu instituțiile de stat, societatea civilă romă, organizațiile internaționale. La panelurile de discuții se vor discuta subiecte privind serviciul mediatorului comunitar, contribuția autorităților de stat, a organizațiilor neguvernamentale și a partenerilor de dezvoltare, dar și planificarea resurselor financiare necesare pentru anul 2024 pentru asigurarea exercitării activității mediatorilor comunitari.
În același context, pe parcursul Săptămânii Culturii Rome, Agenția Relații Interetnice anunță Săptămâna ușilor deschise la Centrul Muzeu ”Memoria Holocaustului și Toleranța Interetnică”, un centru educațional și informativ, ce propune instituțiilor de învățământ prezentarea unor lecții publice despre ”Istoria și Cultura Romilor”, de către expertul Ion Duminica, șeful Secției „Cultura tradițională a minorităților etnice”, Institutul Patrimoniului Cultural.
Roma Task Force - un grup de coordonare al instituțiilor/organizațiilor naționale și internaționale, care au scopul de a găsi soluții pentru susținerea comunității rome, vor organiza diverse activități atât în mun. Chișinău, cât și în regiunile compact populate de etnia romă. Astfel, timp de o săptămână va fi organizat un amplu program de acțiuni, inclusiv: expoziții, conferințe, mese rotunde, evenimente culturale dedicate copiilor, teatru de păpuși, lecții deschise în clase, expoziții tematice despre cultura și tradițiile comunității rome.
Săptămâna Culturii Romilor va culmina la data de 13 aprilie, la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din capitală, cu un târg de activități (ora 13:00 – 17:30) și concert “Roma Music Evening” (ora 17:45)susținut de Moldovan National Youth Orchestra, cu invitați internaționali.
Obiectivul comun al tuturor celor implicați în organizarea și desfășurarea Săptămânii Culturii Rome este acela de a face un demers unitar asumat de întreaga societate civilă, de comunitatea romă, dar şi de autorităţile statului pentru a promova cultura romilor, viața și activitatea lor, dar și a găsi căi optime de îmbunătăţire a situaţiei acestora la nivel naţional şi internaţional.