Guvernul Republicii Moldova

Agenția Relații Interetnice

A A A

Sinteza evenimentelor în cadrul Săptămânii Memoriei Victimelor Holocaustului

În perioada 22 – 28 ianuarie 2024, în Republica Moldova s-a desfășurat Săptămâna Memoriei Victimelor Holocaustului, în cadrul căreia au fost organizate o serie de acțiuni  care vin să sensibilizeze lumea privind importanța promovării toleranței interetnice, a dialogului intercultural, prevenirii și combaterii rasismului, antisemitismului și altor forme de intoleranță. 

 

* Victimele Holocaustului au fost comemorate într-un flashmob care a avut loc în scuarul Parlamentului. Acțiunea, organizată de către Ministerul Culturii, a inaugurat Săptămâna Memoriei, dedicată comemorării victimelor Holocaustului.  

 

* La 23 ianuarie la Cineplex Loteanu din capitală, a fost organizată o prelegere publică, urmată de proiecţia unui film tulburător – ”Călătoria lui Gruber", în regia lui Radu Gabrea. Evenimentul a fost organizat de Cultul Religios Iudaic Ortodox ”Agudath Israel Moldova” în colaborare cu Agenția Relații Interetnice, Ambasada Italiei în Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Primăria mun. Chișinău.  Peste 400 de elevi din instituțiile de învățământ, au aflat informații istorice inedite despre Holocaust de la istoricul Nicolae Drăgușin, reprezentatul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România ”Ellie Wiesel” .

 

* La 25 ianuarie la Chișinău s-a desfășurat „Mitingul – recviem de comemorare a victimelor Holocaustului”, la care au participat conducerea țării, oficiali de stat, membri ai comunității evreiești din țara noastră și reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, aducând astfel un omagiu milioanelor de oameni care au avut de suferit în urma atrocităților comise.

 

* La Centrul-muzeu ”Memoria Holocaustului și Toleranță interetnică”, în cadrul Zilelor ușilor deschise, pentru cca 30 de elevi din clasele a 9, 10 și 11 a de la IPLT ”N. Iorga” din mun. Chișinău, a fost prezentată o lecție publică de istorie, cu genericul ”Holocaustul/Genocidul Romilor basarabeni ”la Bug” în Transnistria (1942-1944)”. Despre deportarea, izolarea, înfometarea, contaminarea și exterminarea romilor a vorbit dr. Ion Duminica, cercetător științific, coordonator grupul ”Etnologia Romilor” la Centrul de Etnologie a Institutului Patrimoniului Cultural. De asemenea, dr. Ion Duminică a prezentat  lecții publice pentru elevii IPLT "Mircea Eliade" și Școlii profesionale  nr. 3. din mun. Chisinau, dar și pentru vizitatorii Bibliotecii Publice raionale „Alexandru Donici”, Filiala  „Slobozia Doamnei” din mun. Orhei.

 

* Sǎptǎmâna Memoriei victimelor Holocaustului a continuat la Biblioteca Naționala cu inaugurarea a două expoziții: una de carte și documente din patrimoniul instituției, iar alta intitulată „Arta în perioada Holocaustului”, organizată de Muzeul de Istorie a evreilor din Republica Moldova. În cadrul evenimentului a fost proiectat filmul „Holocaustul - o tragedie a umanității”.

 

* Parlamentul Republicii Moldova s-a aliniat și în acest an evenimentelor de comemorare a victimelor Holocaustului, proiectând pe clădirea instituției parlamentare mesajul „WeRemember”, pentru a promova memoria Holocaustului și a culturii toleranței în vederea combaterii rasismului, antisemitismului, xenofobiei și altor forme de intoleranță. Evenimentul, a fost organizat în parteneriat cu Ministerul Culturii și cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, încheind șirul de evenimente dedicate comemorării victimelor Holocaustului desfășurate în Săptămâna Memoriei.

* Pe parcursul săptămânii Comunitatea Evreilor din Republica Moldova au desfășurat Campania #WeRemember (#NeAmintim) „Învață din trecut. Protejează viitorul”, consacrată Zilei Internaționale de Comemorare a victimelor Holocaustului. Această campanie de informare  a inclus diseminarea informațiilor despre cel mai mare genocid din istorie de către instituțiile publice și misiunile diplomatice din țară, precum și instalarea de afișe tematice în stațiile de așteptare și în transportul public din capitală.

 

* În perioada de referință în instituțiile de învățământ și de cercetare, biblioteci publice, muzee, centre de tineret și de creație din localitățile din țară s-au organizat evenimente de comemorare a victimelor acestei tragedii a umanității. Pe parcursul săptămânii au fost inaugurate expoziții, organizate mese rotunde, ateliere de discuții și conferințe, vizionări de filme documentare și artistice, concursuri de eseuri etc.

Agenda

Nu există încă articole.

Subscribe to Agenda