Guvernul Republicii Moldova

Agenția Relații Interetnice

A A A

Zilele Filmului Ucrainean la Chișinău

În perioada 26-28 mai, la Chișinău se vor desfășura Zilele Filmului Ucrainean în Moldova. Timp de două zile, la Artcor (str. 31 August 1989, nr. 137) vor fi proiectate filmele ”Noi suntem din Ucraina”, "Ale mele gânduri liniștite"și"Porțile", toate fiind subtitrate în limba română De asemenea, publicul va avea ocazia să cunoască autorul filmului ”Noi suntem din Ucraina” și să discute despre film.

La  data de 28 mai, cei mici sunt așteptați la proiecția desenului animat "Victor.Robot".

 

Evenimentul este organizat de Congresul Ucrainenilor din Moldova, cu susținerea Agenției Relații Interetnice, Ambasada Ucrainei la Chișinău și Agenția ONU pentru Refugiați în Republica Moldova (UNHCR).

Intrarea este liberă!

 

Programul evenimentului

26 mai

Sala principală

18:00 - 18:20 Deschiderea Zilelor Filmului Ucrainean în Moldova. Întâlnire cu autorul filmului "Noi suntem din Ucraina".

18:20 - 19:50 Proiecția filmului (subtitrare în limba română).

18:50 - 19:15 Dialog cu autorul, discuție liberă despre film.

 

27 mai - Ziua filmului pentru adulți

Sala principală

12:00 - 14:00 Proiecția filmului "Ale mele gânduri liniștite" (subtitrat în limba română)

14:15 - 16:15 Proiecția filmului "Ale mele gânduri liniștite" (subtitrat în limba română)

16:30 - 18:10 Proiecția filmului "Porțile" (subtitrat în limba engleză)

18:30 - 20:10 Proiecția filmului "Porțile" (subtitrat în limba română)

 

28 mai - Ziua filmului pentru copii

În curtea interioară

11:00 - 12:00 Deschiderea festivității (muzică, clovni, face painting, diverse activități).

13:15 - 13:45 Înghețată, distracție și pauză de dans.

Sala principală

12:00 - 13:15 Proiecția desenului animat "Victor.Robot" (subtitrat în limba română).

 

Despre proiecții:


Filmul "Noi suntem din Ucraina" (durata 1h 20 min), povestește despre 22 de artiști și personalități din domeniul culturii, care astăzi îmbină creativitatea cu serviciul militar sau voluntariat. Filmul documentează gândurile și experiențele acestor oameni, care au rămas în Ucraina și continuă să lucreze în ciuda războiului și distrugerii. Filmările au avut loc în toată Ucraina încă din primele săptămâni ale invaziei la scară largă a Federației Ruse.

După proiecție, publicul va avea ocazia să adreseze întrebări autorului filmului Oleksandra Venslavovska, care va veni la Chișinău.

 

Filmul „Ale mele gânduri liniștite” (durata 1 h 45 min.) este o tragicomedie ucraineană din 2019 în regia lui Antonio Lukich, care nu va lăsa indiferent niciun spectator!

Filmul spune povestea unui tânăr inginer de sunet, Vadim, care visează la o viață mai bună în străinătate și are ocazia să-și realizeze visul înregistrând vocile animalelor transcarpatice. Cu toate acestea, atunci când mama lui devine partenerul principal în proiect, totul devine mult mai complicat.

Acest film, bazat pe povestea adevărată a inginerului de sunet și compozitorului ucrainean Dmytro Kravchenko, dezvăluie eterna problemă a alegerii între dorințele proprie și așteptările părinților. Regizorul ridică și întrebări despre cum să-ți găsești locul în lume, să înțelegi cine ești și de unde vii. Acest film este despre viață - despre părinți și copii, despre singurătate, despre lupta maturității și copilăriei

 

Filmul de groază „Gateway” (Porțile) (durata 1h 47 min.) este un proiect comun dintre Ucraina și SUA, filmat în 2017 de regizorul Volodymyr Tykh.  Filmul povestește istoria Babei Prisya, care locuiește în zona de excludere a Cernobîlului împreună cu fiica și nepotul ei. Ea mănâncă ciuperci halucinogene, se împrietenește cu sirenele și povestește cum în tinerețea ei, în timpul războiului, a trimis 12 nemți pe lumea cealaltă. Conflictul dintre trei generații ale familiei se desfășoară pe fundalul unor evenimente supranaturale, care ar ocupa locul de mândrie în orice colecție de teorii ale conspirației. Filmul lasă o senzație tulburătoare, ciudată. Misticismul și absurdul sunt împletite în film creează o incertitudine - care dintre momentele filmului sunt realitate pentru personaje și care sunt doar halucinații?

 

Agenda

Nu există încă articole.

Subscribe to Agenda