Guvernul Republicii Moldova

Agenția Relații Interetnice

A A A

Ziua cămășii tradiționale ucrainene „Vîșivanka” sărbătorită la Chișinău

Cămașa tradițională ucraineană ”Vîșivanka”, elementul identității și spiritualității ucrainenilor a fost consemnată la Chișinău. Cu gânduri și mesaje de pace și prosperitate pentru cetățenii ucraineni, sute de oameni – reprezentanții comunităților etnice și societății civile, ai autorităţilor statului şi corpului diplomatic – au participat la cea de-a X-a ediție în Republica Moldova.

 

Evenimentul a fost organizat de Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova, Comunitatea Femeilor Ucrainene și Asociația Tineretului Ucrainean ”Zlagoda” din țara noastră, în parteneriat cu Ambasada Ucrainei.  În cadrul sărbătorii atât organizatorii, cât și oaspeții au subliniat semnificațiile profunde ale sărbătorii în contextul războiului crunt și nedrept care are loc în Ucraina, „Vîșivanka” devenind un simbol al rezistenței poporului ucrainean și al solidarizării cu acesta. Programul a inclus un spectacol al trupelor ucrainene, marșul de pace al cămășii ucrainene și a culminat cu un Flash mob „O țară mică cu o inimă mare”.

 

La eveniment a participat și directorul general al Agenției Relații Interetnice, Dmitri Moruz,  sărbătorind unitatea națională a ucrainenilor și dorința de libertate și pace. Oficialul a discutat cu ucrainenii care au fugit din calea războiului, inclusiv copii, pentru care Republica Moldova a devenit o a doua casă. ”Vîșivanka” ne amintește de Ie, cămașa noastră tradițională, și sunt sigur că pe viitor ne așteaptă multe alte descoperiri în culturile țărilor noastre”, a subliniat Dmitri Moruz.

 

 

Sursa foto: Ion Ciorici

Agenda

Nu există încă articole.

Subscribe to Agenda