Guvernul Republicii Moldova

Agenția Relații Interetnice

A A A

Casa Naționalităților a găzduit Conferința ”200 de ani de la scrierea poemului lui A. Pușkin - Țiganii”

Anul 2024 s-a dovedit a fi un an semnificativ pentru poemul „Țiganii” scris de de A. Pușkin, istoria creării acestui poem fiind început la Chișinău (1820), unde scriitorul a cunoscut îndeaproape viața romilor.

 

 

Cu prilejul acestei date, la 25 octombrie curent, în incinta Casei Naționalităților s-a desfășurat conferința ”200 de ani de la scrierea poemului  lui A. Pușkin - Țiganii”, organizată de Asociația Etnografică a Romilor, președinte Vladimir Șuraru, în parteneriat cu Agenția Relații Interetnice, în cadrul Programului Național ”Consolidarea relațiilor interetnice în Republica Moldova în contextul integrării europene – CRIn”.

 

Evenimentul a debutat cu o expoziție de reproduceri dedicate culturii romilor, realizate de artistul plastic Nicolai Bessonov (1962-2017), cercetător în domeniul culturii și istoriei romilor. Colorate, pline de farmecul culturii romilor, fie atunci când se cunună, fie în șatre, cu copii, fie când cântă sau dansează, reproducerile sunt o mărturie extraordinară a felului de a fi a romilor și cultura lor.

 

Prezent la eveniment, Veaceslav Reabcinschii, directorul general al Agenției Relații Interetnice și-a exprimat solidaritatea pentru cercetarea etnografică în domeniul poeziei și pentru atitudinea atentă față de aceasta. ”Evenimentul este unicat deoarece se desfășoară la inițiativa liderilor comunității rome din Republica Moldova, dar cu implicarea cercetătorilor operei lui Pușkin din alte comunități etnice: ruși, ucraineni, bulgari. Astfel, conferința a devenit o platformă de comunicare interetnică. Valorile și temele universale din poem, cum ar fi libertatea, identitatea, și diversitatea culturală sunt extrem de relevante și în zilele noastre. Interpretarea modernă ale acestor teme facilitează o conexiune profundă cu publicul”, a menționat Veaceslav Reabcinschii.  

 

La lucrările conferinței s-a vorbit despre anii petrecuţi de A. Pușkin în Moldova, care au avut o anumită influenţă asupra formării concepţiilor şi creației sale. La eveniment au participat membrii Uniunii Scriitorilor ”Alexandr Pușkin” din Moldova, care au captat atenția audienței despre poemul ”Țiganii”, atrăgând publicul într-o lume convenţional-poetică: în tabăra ţiganilor nomazi.

 

 

De asemenea,  dr. Ion Duminica, cercetător științific, șeful Secției „Cultura tradițională a Minorităților etnice”, Institutul Patrimoniului Cultural, a susținut pentru public o prezentare la subiectul imaginii romantice a țiganilor în Basarabia țaristă (1827 – 1917).

 

 

Conferința literară, fără îndoială, a adus laolaltă oameni de diferite etnii pasionați de frumos, cu suflet deschis către cultură.

 

Agenda

Nu există încă articole.

Subscribe to Agenda